Tuesday, 4 June 2013

Favoritjeansen som blev en kjol

Today's blog post in Husmorsskolans symöte is in Swedish with a summary in English at the end.

Förutom att jeansen var trasiga så är de ju för varma 
denna årstiden och jeanskjolen kommer jag 
att bo i närmsta tiden, så jag är mycket nöjd!

Panik! I lördags upptäckte jag stora hål i grenen på mina favoritjeans. Samtidigt var jag i stort behov av en kjol som går ner en bit och täcker mina bleka ben så igår omvandlade jag dem till en jeanskjol. 

Kruxet var att få rynkningen i volangerna jämn och fin. Först provade jag med rynkfoten, men det gick inte alls i det tjocka tyget, och inte heller fungerade det att sy med elastisk undertråd i jeanstyget. Till sist sydde jag fast ett 5mm brett resårband i kanten (jag mätte resårbandet efter den del av kjolen som tyget skulle sättas fast i och drog ut det till volangens längd när jag sydde fast det i volangen med trestegszickzack) och då gick det som en dans.

Ett par jeans räckte inte riktigt till hela kjolen. Nedersta våden är gjord av baksidan på benen, men till den mittersta fick jag förutom framsidan av benen ta till lite bitar från andra jeans som jag hade liggande. 

Fler bidrag till dagens symöte finns på Husmorsskolan.

At first I panicked when I discovered big holes in the crotch of my favorites jeans on Saturday, but I was in great need of a skirt covering up the major part of my pale legs so yesterday I transformed the jeans into a skirt. The jeans were anyway getting to warm for this time of year and I'm sure I'll use the skirt a lot so even if they were my favorite pair I'm very happy with this refashion!


19 comments:

 1. Replies
  1. Tack, inte helt tokig om jag får säga själv :)

   Delete
 2. Vad fin den blev, vilken kul ide, det ska jag komma ihåg nästa gång favoritjeansen går sönder!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack! Jag är glad att just dessa jeans fick förlängd livstid eftersom jag varit så förtjust i dem.

   Delete
 3. Jättefin jeanskjol! Bra tips om favoriterna slits upp :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack! kul att kunna återvinna favoriterna :)

   Delete
 4. Så fin kjolen blev! På 70-talet så sydde jag kjolar av jeansen men då sydde man i kilar framtill och baktill... din kjol är mycket finare!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack! Vad kul, sådana är också fina och även jag har sytt en en gång för 15-20 år sedan. Den använde jag massor under flera år :)

   Delete
 5. Vilken bra idé! Jag har också hål på mina favoritjeans. Smart med resårbandet!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, jag vet inte var det skulle sluta om jag inte kommit på iden med resåren :) Jag sydde sedan en fejk overlock ovanpå alltihop när jag sydde på volangen. Resåren sitter alltså kvar trots att den inte fyller någon funktion. Ett tag tänkte jag sy bredvid resåren och sedan sprätta bort den men beslöt att det skulle bli snyggare att sy över den.

   Delete
 6. Snygg kjol och så underbart med återbruk!!

  ReplyDelete
 7. Jättefin!! Gillar volanger :-)

  ReplyDelete
 8. smart och andvändbart återbruk .. snygg

  ReplyDelete
 9. Vad snyggt och bra. Jag plankar din idé för mina favvojeans har mött samma öde.... snyft.

  Korgfläteri - just go for it! Men det finns en stor risk att du blir biten. Det är en fantastiskt rolig hobby, och så får man så många bra korgar. Om jag skall vara helt ärlig så har jag nog runt 100 olika som jag använder. :-)

  ReplyDelete

I am very happy for any comment. Of course yo can leave your comment in Swedish if you prefer, or in Italian for that matter :)